برای آنانکه به کیفیت می اندیشند

روغن هیدرولیک

روغن هیدرولیک؛ نوعی سیال برای انتقال قدرت و به حرکت در آوردن سایر قطعات است. و در حالت کلی به دو دسته روغن هیدرولیک سنتاتیک و روغن نفتی تقسیم بندی می شوند. این روغن جهت انتقال قدرت از دو عامل فشار و جریان استفاده می کند. روغنهای هیدرولیک تنها در بحث حرکت و چرخش فرمان خودرو به کار نمی روند و کاربردهای مختلف و وسیعی در صنایع متفاوت دارند. 

اما در بحث خودروهای سنگین این روغن ها در جرثقیل ها، پمپ ها، جک ها و دیگر مواردی که برای به حرکت در آمدن آن ها به قدرت فراوانی نیاز است به کار برده می شوند.

امروزه با توجه به کاربرد گسترده و روز افزون علم هیدرولیک در صنعت، داشتن اطلاعات در مورد نحوه ی عملکرد این سیستم ها امری ضروری است.

هیدرولیک در یک بیان ساده به روش های کاربردی استفاده از سیالات تحت فشار گفته می شود. از سامانه های هیدرولیک جهت انتقال انرژی استفاده می شود که نسبت به سایر روش های انتقال انرژی مکانیکی و الکتریکی مزایای بیشتری از جمله قابلیت افزایش نیرو در هنگام انتقال و همچنین تغییر سریع جهت حرکت ، دارند.

انتقال انرژی در هیدرولیک به کمک سیال هیدرولیک انجام می شود که عملکرد سیال مهمترین جزء هر سیستم هیدرولیک می باشد. در واقع سیال هیدرولیک به عنوان یک روانساز ، انتقال دهنده گرما ، آب بند و مهمتر از همه به عنوان عامل انتقال توان در سیستم ها به کار می رود. 

از اساس سیال های هیدرولیکی غیر قابل تراکم پذیر هستند و در نتیجه قابلیت شکل پذیری دارند ، بنابراین می توان آنها را از مسیرهای دلخواه و متفاوت عبور داده و امکان انتقال توان را فراهم نمود.

روغن هیدرولیک 6132

روغن هیدرولیک 6132HLPD

روغن هیدرولیک 6132HLP

روغن هیدرولیک 6132HL

روغن هیدرولیک 6146

روغن هیدرولیک 6146HLPD

روغن هیدرولیک 6146HLP

روغن هیدرولیک 6146HL

روغن هیدرولیک 6168

روغن هیدرولیک 6168HLPD

روغن هیدرولیک 6168HLP

روغن هیدرولیک 6168HL

روغن هیدرولیک 6100

روغن هیدرولیک 6100HLPD

روغن هیدرولیک 6100HLP

روغن هیدرولیک 6100HL

روغن هیدرولیک 6122

روغن هیدرولیک 6110

انواع سیالات هیدرولیک

  •  سیالات طبیعی | سیالاتی هستند که کمترین تاثیر را بر روی محیط زیست دارند.
  •  سیالات بر مبنای نفت | که رایج ترین نوع بوده و در مواردی که به مقاومت سیال در برابر آتش نیاز نباشد، کاربرد گسترده ای دارند.
  •  سیالات بر پایه آب | زمانی که به مقاومت در برابر اشتعال نیاز است ، به کار می روند.
  •  سیالات مصنوعی | در مواردی که به مقاومت در برابر آتش سوزی و عدم قابلیت هدایت آن نیاز است ، به کار می روند.

 

همانطور که گفته شد مایعات هیدرولیکی ، سیال هایی هستند که  در حرکت  و یا تسهیل حرکت ماشین های هیدرولیک مورد استفاده قرار می گیرند.آب ، ترکیبات مخلوط با آب و روغن ها از اصلی ترین سیال های هیدرولیک هستند که در میان آنها روغن هیدرولیک محبوبیت بیشتری دارد. چرا که برای مثال اگر چه در سیستم های قدیمی از آب برای انتقال انرژی استفاده می شد، اما محدودیت های زیادی از جمله نقطه انجماد نسبتاً بالای آب و خاصیت خوردگی آن مانع از کارکرد صحیح سیستم می شد.

در ادامه روغن های هیدرولیک را به تفصیل بررسی می کنیم.

انواع روغن هیدرولیک

روغن هیدرولیک

روغن‌ هیدرولیک در حقیقت نقش انتقال دهنده انرژی را در یک سیستم بازی می‌کنند و به سه دسته کلی تقسیم می‌شوند:

  • روغن‌های معدنی
  • ارگانو فسفات استرها
  • پلی‌آلفا الفین‌ها

 

سیستم‌های اولیه از آب به عنوان ماده هیدرولیک استفاده می‌کردند ولی به علت اثر خوردگی آن روی قسمت‌های فلزی، به مرور آب با روغن پایه معدنی جایگزین شد. امروزه روغن‌های هیدرولیک همانند روغن‌های دیگر از اختلاط روغن پایه و مواد افزودنی تولید می‌شوند که با توجه به نوع روغن پایه و مواد افزودنی در سیستم‌های مختلف کاربردهای متفاوتی دارند. این روغن‌ها پرمصرف ترین روغن‌های صنعتی هستند و با توجه به شرایط کاری مختلف از تنوع بالایی برخوردارند.

روغن‌های معدنی استفاده شده در سیالات هیدرولیک اغلب از نفت خام پایه پارافینی موم زدایی شده به دست می‌آیند، سپس این روغن‌ها به منظور بهبود خواص با بعضی مواد افزودنی ترکیب می‌شود. این مواد افزودنی بسیار متنوع می‌باشند برخی از این مواد عبارتند از: افزودنی‌های فشار بالا (EP)، افزودنی‌های ضدسایش، ضدخوردگی‌ها، آنتی‌اکسیدان‌ها، ضدکف‌ها، پایین‌آورنده‌های نقطه ریزش، بهبود دهنده‌های اندکس ویسکوزیته.

 

به طور کلی روغن‌های هیدرولیک بر اساس استاندارد ISO 6743 به سطوح کیفیت زیر تقسیم می‌شوند‌:

HH: روغن پایه معدنی بدون مواد افزودنی

HL: با اضافه کردن مواد افزودنی ضد زنگ و ضد اکسیداسیون به روغن پایه معدنی به دست می‌آید به این گروه، روغن‌های گردشی هم گفته می‌شود.

HM: با اضافه کردن مواد افزودنی ضد سایش به روغن‌های HL به دست می‌آید.

HV: با بالا بردن شاخص گرانروی روغن‌های هیدرولیکHM تهیه می‌شود. این روغن‌ها برای کارکرد در محدوده دمایی وسیع کاربرد دارند.

HG: این روغن‌ها به روغن هیدرولیک ماشین ابزار معروفند.

روغن هیدرولیک سیالی است که وظیفه آن انتقال قدرت و روان کنندگی در ماشین- آلات هیدرولیکی مانند سیستم انتقال قدرت خودروها ، بیل های مکانیکی و ترمز های هیدرولیکی است.

 

عملکرد ها و وظایف روغن هیدرولیک

  •  انتقال نیرو با راندمان بالا : خصوصیت تراکم ناپذیر بودن سیال ، اصلی ترین عامل انتقال توان از ورودی به خروجی می باشد.
  • روغن کاری قطعات متحرک : خاصیت روانکاری روغن هیدرولیک موجب حداقلی شدن میزان اصطکاک و فرسایش می شود.
  • آب بندی بین قطعات متصل به هم : این سیال میان دیواره و پیستون به عنوان یک آب بند عمل می کند.
  • انتقال حرارت تولیدی در سیستم به خارج از سیستم : کاهش گرمای تولیدی در سیستم به واسطه ی قابلیت انتقال حرارت روغن هیدرولیک ممکن می شود.

 

انواع روغن های هیدرولیک

از نظر ساختار اولیه روغن های هیدرولیک به دو دسته ی روغن های نفتی و روغن های سنتتیک تقسیم بندی می شوند.

روغن های هیدرولیک همچنین با گرید های 5 ، 10،  22،  32، 46 ، 68 ، 100 ، 150، 220 و320 تولید می شوند که در این میان دو گرید 46 و 68 کاربرد بیشتری دارند.

از نظر کیفیت نیز  به دسته های HLP ، HVLP و HL طبقه بندی می شوند. که در بهترین حالت با بالا بودن نرخ ویسکوزیته و در نتیجه مقاومت روغن به تغییرات دمایی ، روغن خواص خود را حفظ کرده و عملکرد بهتری خواهد داشت.

ویژگی های روغن هیدرولیک جهت عملکرد مطلوب

  •  میزان ویسکوزیته مطلوب
  •  فراریت پایین
  •  دارا بودن خصوصیات فیزیکی ، الکتریکی و مغناطیسی متناسب با سیستم و رفتار روغن در سیستم
  • چگالی پایین
  •  دوام یا ثبات خصوصیات شیمیایی و محیطی سیال
  •  حداکثر مقدار عدم تراکم پذیری
  • قابلیت انتقال حرارت سیستم
  • نقطه جوش بالا
  • دسترسی آسان و هزینه ی مناسب
  • جلوگیری از خوردگی و اکسیداسیون
  • مقاومت در برابر کف کردن
  • عدم ایجاد مسمومیت

 

درصد اشتعال کم(تقریبا غیر قابل اشتعال). به دلیل کارکرد این روغن ها در سیستم های خاص ، نیاز است که روغن هیدرولیک ویژگی های خاصی مانند درصد اشتعال کم را داشته باشد چراکه گاها روغن هیدرولیک در مجاورت حرارت بالا قرار  گرفته و در صورت قابل اشتعال بودن روغن ، آتش سوزی های گسترده ای صورت می گیرد.

 

عوامل مهم و موثر در خرید و تعویض روغن های هیدرولیک

در هنگام خرید و یا تعویض روغن توجه به بعضی مسائل اهمیت دارد.

  • نوع سیستم هیدرولیک
  • روغن کاری خوب
  • ویسکوزیته ی روغن
  • مقاومت لایه های روغن
  • نرخ گرمای کارکرد  
  • مقاومت در برابر اکسیده شدن
  • میزان جذب رطوبت
  • خاصیت اسیدی روغن
  • زمان تعویض روغن

 

استفاده از روغن های نامناسب و یا عدم تعویض به موقع روغن می تواند موجب مشکلاتی مانند روغن ریزی فرمان هیدرولیک شود.  

 اگر فرمان خودرو صداهای نابه هنجار تولید کند نشانه ی عملکرد ضعیف و نادرست روغن و ایجاد اصطکاک است. که در این حالت وضعیت روغن باید سریعا چک شود.

سیستم های هیدرولیکی در حین کار گرمای زیادی تولید می کنند که اگر این گرما به روش مناسبی دفع نشود ، آسیب های زیادی به سیستم وارد می کند. روغن هیدرولیک در چرخه ی عملکرد خود ، در مسیر بازگشت به مخزن ، دمای سیستم را کاهش می دهد. (روغن هیدرولیک همچنین توانایی تامین گرمای لازم برای سیستم در زمان شروع مجدد را نیز دارد) .

 اگر روغن خصوصیاتی مانند رنگ ظاهری تیره و مات (مشکی و یا قهوه ای سوخته ) ، مقدار ویسکوزیته بالا ، وجود آلودگی در روغن بر اثر اکسید شدن و بوی سوختگی داشته باشد، باید سریعا تعویض شود.

بهزیست با درک اهمیت و جایگاه سیستم های هیدرولیک در صنعت، اقدام به تولید طیفی وسیعی از سیالات هیدرولیک با کیفیت و مناسب کرده است، همچنین روغن های هیدرولیک بهزیست با داشتن بهترین کیفیت و مناسب ترین قیمت، بالاترین کیفیت را ارائه می دهند.

افزایش طول عمر روغن های هیدرولیک

اگر شما تجهیزاتی دارید که از روغن هیدرولیک برای نگهداری آن استفاده می کنید میدانید که قیمت روغن هیدرولیک هر روز گرانتر می شود و یکی از نگرانی هایی که صاحبان این تجهیزات دارند مصرف زیاد روغن هیدرولیک است و گاها عدم نگهداری صحیح و  تعویض به موقع آن به تجهیزات آنها خسارات زیادی وارد میکند . به همین منظور به شما پیشنهاد میشود که مقاله زیر را در رابطه با افزایش طول عمر روغن هیدرولیک مطالعه نمایید.

روغن هیدرولیک 6168

وجود آلاینده و ناخالصی در روغن هیدرولیک

وقتی از روغن هیدرولیک در سیستم خود استفاده میکنید ، باگذشت زمان برخی آلودگی ها مثل براده های فلز ، روغن های سرگردان ، و حتی باقیمانده قطعات اعم از کاغذ و… با روغن هیدرولیک ترکیب شوند . علاوه بر این موارد ممکن است در برخی موارد شما نشتی آب به دلایل مختلف در سیستم هیدرولیک خود داشته باشید که برای حذف آنها و کاهش هزینه های تعویض روغن راهکارهایی را به شما پیشنهاد می دهیم.

ترکیب شدن آب با روغن هیدرولیک

آلوده شدن روغن هیدرولیک به آب می تواند از منابع مختلفی اتفاق بیوفتد. نفوذ آب از بیرون سیستم مثل نشت کردن آب باران یا نشت از طریق پوشش های مخزن ، یا محل های آب بندی شده فرسوده که در معرض هوا و آب بوده اند.علاوه بر اینها آب می تواند از طریق مبدل های حرارتی یا خنک کننده ها نشت کند و وارد سیستم هیدرولیک شود. 

ترکیب شدن روغن با آب تاثیرات و خسارات زیادی دارد که بارزترین آن خوردگی در سیستم است. علاوه بر ان کاهش روانکاری ، ساییدگی اجزا را هم در پی دارد . در این بین تخلیه کامل روغن هیدرولیک و شارژ مجدد آن میتواند هزینه های زیادی را با خود همراه داشته باشد . بهمین منظور ما راهکاری را به شما ارائه میکنیم که بتوانید آب را از روغن هیدرولیک جدا کنید. تا هزینه و خسارت کممتری برایتان داشته باشد.

سیستم فیلتراسیون روغن هیدرولیک

از آنجاییکه روغن هیدرولیک قیمت زیادی دارد و نگهداری و استفاده درست و بهینه از آن در جهت کاهش هزینه های مجموعه بسیار حائز اهمیت است. ناگزیر در حین کار کردن ناخالصی هایی اعم از براده های قطعات ، روغن های سرگردان سیستم های مختلف و حتی کاغذ ، زباله و… به درون سیستم و مخازن روغن هیدرولیک نفوذ کند. شما با طراحی  یک سیستم فیلتراسیون مرکزی میتوانید حجم زیادی از ناخالصی های روغن هیدرولیک را جداسازی کرده و طول عمر روغن خود را افزایش دهید . 

انواع روغن های هیدرولیک شرکت بهزیست

بیش از ده ها مدل از روغن های هیدرولیک توسط شرکت بهزیست تولید میگردد که شما میتوانید از طریق دکمه زیر تمامی آنها را مشاهده نمایید.

محصولات مرتبط

ارسال شده در تاریخ : اکتبر 12, 2020

اشتراک گذاری