برای آنانکه به کیفیت می اندیشند

آب صابون که به آن روغن حل شونده و یا روغن امولسیون شونده هم می نامند با پایه پارافینی است که برای ماشین کاری قطعات با آلیاژهای آهنی و آلیاژ های غیر آهنی، طراحی و تولید گردیده است. شرکت کیمیاگران بهزیست یکی از تولید کننده های آب صابون برای صنایع مختلف است که در این مقاله بطور کامل به مبحث روغن های امولسیون شونده پرداخته ایم .

آب صابون

ویژگی‌های آب صابون یا روغن حل شونده 1600 بهزیست:

  • ترکیب سریع با آب و تشکیل امولسیون پایدار
  • جلوگیری از زنگ زدگی و خوردگی قطعات و دستگاه
  • طول عمر مطلوب به دلیل حضور ضد میکروب خاص
  • خاصیت روان کنندگی
  • خاصیت خنک کاری و شویندگی بالا

موارد کاربرد محصول:

عملیات ماشین کاری از قبیل: تراشکاری، فرزکاری، برشکاری، سنگ زنی، سوراخ کاری و تولید لوله و پروفیل

آب صابون صنعتی یا روغن حل شونده 

اینها دسته­ ای از روغن­های امولسیون شونده است که با آب مخلوط می­شود و به عنوان روغن حل شونده در آب شناخته می­شود. این روغن پس از مخلوط شدن با آب، امولسیون پایداری را تشکیل می­دهد که ویژگی­ ها و کاربردهای بسیاری را از خود نشان می­دهد. باتوجه به خواص موجود در این محلول شیری رنگ، میتوان آن را در بسیاری از بخش­ های صنعت استفاده کرد.

روغن حل شونده صنعتی متشکل از ترکیب چند ماده است. آب صابون از ترکیب روغن، امولسیفایر و برخی مواد افزودنی تشکیل شده ­است که هر یک از این مواد با دلیل خاص در آب صابون وجود دارد. وجود روغن در این ماده برای ایجاد خاصیت روانکاری، وجود امولسیفایر برای امولسیون کردن و وجود مواد افزودنی جهت ایجاد خواصی همچون ضدباکتری، ضد کف و ضد زنگ شدن ماده نهایی لازم است. این ماده به واسطه ویژگی­ های غیرقابل باور خود در سال­ های اخیر بسیار پرکاربرد است که در ادامه به بررسی ویژگی­ های آب صابون صنعتی می ­پردازیم.

ویژگی ­های روغن امولسیون شونده صنعتی

در بسیاری ازفرایندهای صنعتی نظیر ماشینکاری، نیاز به ماده­ ای روانکار است که علاوه بر روانکاری، به خنک کردن و شستن محیط کار نیز بپردازد. به همین دلیل در سال­های اخیر برای این عمل از روغن­ های امولسیون شونده استفاده می ­کنند. ویژگی­ های یک آب صابون صنعتی خوب به شرح زیر است:

  • 1-  باید روانکار، شوینده و خنک­ کننده باشد.
  • 2-  هرگز اسیدی نیست و عموماً خواص آن به سمت محلول­ های قلیایی است.
  • 3-  از عمر نسبتاً بالایی برخوردار است.
  • 4-  به واسطه مواد افزودنی خاصیت ضدزنگ و ضدخوردگی دارد و می ­توان با استفاده از آن دستگاه خود را در برابر زنگ­ زدگی و خوردگی محافظت کرد.
  • آب صابون با کیفیت، کف زیاد یا رسوب پایدار تشکیل نمی­ دهد و معمولاً با آب های سخت سازگار است.

با توجه به ویژگی­ های ذکر شده حال شما می­توانید با زیرنظرگرفتن برخی ویژگی ­ها دست به خرید روغن امولسیون شونده صنعتی موردنیاز خود بزنید. در هنگام خرید روغن حل شونده صنعتی یکی از اصلی­ ترین نکاتی که باید به آن توجه کرد، غلظت آن است. هرچه غلظت آب صابون بیش­تر باشد و میزان روغن محلول بیش­تر باشد، خاصیت روانکاری سیال بیش­تر است. همچنین اگر امولسیون نهایی موردنظر رقیق­تر باشد، یعنی میزان آب بیش­تری در امولسیون استفاده شده باشد، سیال نهایی خاصیت خنک کاری بیشتری را ارائه می­کند. با توجه به این نکته شما می­توانید برای خریدروغن امولسیون شونده صنعتی متناسب با کاربرد موردنظر اقدام کنید.

کاربردهای روغن حل شونده صنعتی

آب صابون صنعتی به عنوان پرکاربردترین انواع روغن­ های امولسیون شونده در فرآیندهای ماشینکاری کاربرد دارند. در حین فرآیند ماشینکاری، دمای ابزار به علت تولید گرما در هنگام برش افزایش می ­یابد که این نکته باعث کاهش استحکام و توان ماشین می­شود که به جهت رفع این عیب از آب صابون استفاده  می­ کنند.

استفاده از آن در فرآیندهای ماشینکاری باعث افزایش استحکام ابزار و سرعت باربرداری می­ شود. مته­ کاری، تراش­کاری و فرزکاری نیز از مهم­ترین کاربردهای روغن های حل شونده صنعتی در ماشینکاری می­باشد.

یکی از اصلی ­ترین دلایل استفاده از آب صابون در مته­ کاری، خارج­ کردن براده از میان صفحه تراش است. در صورتی که براده­ های تولیدی از فرآیند ماشینکاری در صفحه تراش باقی بماند باعث ایجاد خرابی در برش و حتی شکست قطعه کار می­شود. به همین دلیل در فرآیندهای ماشینکاری خصوصاً مته­ کاری باید از آب صابون برای خارج کردن براده استفاده کرد، جهت کسب اطلاعات در خصوص مایع ماشینکاری (نیمه سینتاتیک) بهزیست 3309 و مایع ماشینکاری (نیمه سینتاتیک) بهزیست 3308 و مایع ماشینکاری (نیمه سینتاتیک) بهزیست 3307 به لینک های مربوطه مراجعه نمایید .

چرا باید از آب صابون در فرایندهای صنعتی استفاده کنیم؟

در صورتی که از آب صابون باکیفیت در هنگام کار استفاده کنید، به دلیل خاصیت روانکاری و خنک کنندگی اصطکاک کاهش پیدا می­کند و در نتیجه طول عمر دستگاه افزایش یافته و هزینه ­های تعمیر و نگهداری آن نیز کاهش می­ یابد. همچنین روغن حل شونده دوست­دار محیط زیست بوده و پساب را از چرخه تولید حذف می­ کند.

به همین دلیل بهتر است در فرآیندهای ماشینکاری حتماً از روغن­ های امولسیون شونده استفاده کنید.

همچنین از ترکیب چند آب صابون با هم به شدت پرهیز کنید. به این دلیل که ترکیب چند روغن امولسیون شونده باعث می­شود تا ویژگی­ های مهم این روغن ­ها در ترکیب با هم از بین رفته و محلول نهایی          بی کیفیت باشد و عملکرد موردنظر را نداشته باشد. همچنین بهتر است که روغن حل شونده را در دمای مناسب نگهداری کنید چون نگهداری از آن در دمای بالا باعث اسیدی شدن سیال و نگهداری از آن در دمای پایین باعث یخ زدگی و از بین رفتن تعادل سیال می­ گردد.

آب صابون یا روغن امولسیون شونده

روغن امولسیون که بیشتر در صنایعی مانند تراشکاری و پرس و برش فلز استفاده می شود یک مایع شیری رنگ است که جهت روانکاری و خنک کاری کاربرد دارد. به این مایع شیری رنگ در صنعت به عنوان آب صابون و بصورت علمی روغن امولسیون شونده گفته میشود .

در بازار علاوه بر آب صابون و روغن امولسیون شونده به نام های روغن حل شونده یا روغن مخلوط در آب نیز شناخته می شود.

در این مقاله ابتدا توضیح کوتاهی در رابطه با انواع و کابردهای آن داده ایم و در ادامه از مواد تکشیل دهنده و مکانیسم عمل آن صحبت کرده ایم.

آب صابون تراشکاری

آب صابون  یا روغن حل شونده چیست ؟

روغن امولسیون شونده تراشکاری ، فلزکاری که به آب صابون معروف است . به روغن های صنعتی  قابل حل در آب گفته میشود که برای خنک کاری و  روان کاری قطعات فلزی در زمان تراش یا مته کاری … مورد استفاده قرار میگیرد.

همانطور که میدانید روغن با آب ترکیب نمیشود و هر گاه روغن را در آب بریزید بلافلاصله مولکول های روغن بهم چسبیده و در سطح آب شناور میشوند. اما آب صابون ، روغنی است که قابلیت مخلوط شدن با آب را دارد . موجب روانکاری و کاهش اصطکاک ایجاد شده بین فلز با فلز میشود و این کاهش اصطکاک موجب کاهش دما نیز میگردد. در واقع روغن موجود در آب صابون منجر به کاهش اصطکاک و آب موجود در آن موجب کاهش دما و خنککاری میشود.

علاوه بر آن آب صابون خاصیت ضدخوردگی هم دارد و از فلز در برابر اکسیداسیون هم تاحدودی محافظت میکند.

کاربردهای  آب صابون

از آب صابون برای کاهش اصطکاک در حین کار و در نتیجه کاهش حرارت تولید شده بین فلزات از آب استفاده میگردد. با این عمل اصطکاک بین سطح مورد نظر و ابزار برش کاهش یافته و دما کاهش پیدا میکند.

استفاده بعنوان خنک کننده در صنایع مختلف 

در صنایع مختلف مثل ماشین کاری ، تراشکاری و … به دلیل اصطکاک زیاد به طور طبیعی گرمای زیادی در حین برش ایجاد میشود. در کارهایی که فلزات را شکل و یا برش می دهند از آب صابون به عنوان خنک کننده و همینطور روان کننده برای تسریع و بهبود کیفیت کار استفاده میشود.

آب صابون بیشتر برای خنک کاری در کارهایی استفاده می شود که انجام آنها به زمان کمی نیاز دارد .  و در پروسه های طولانی ،ممکن است آب صابون جوابگو نباشد و ناچاراً از خنک کننده های دیگر استفاده کرد.

استفاده بعنوان ضد زنگ 

استفاده از آب صابون در هنگام کار با فلزات است و فلزات در گذر زمان بسته به میزان آلیاژ آن شروع به خوردگی یا به اصطاح زنگ زدن میکنند.  برای جلوگیری از زنگ زدن در حین کار نیز باید از آب صابون استفاده کرد.

طبقه بندی روغن حل شونده در صنایع

استفاده از روغن های محلول برای استفاده در صنایع مختلف به سه دسته سینتاتیک ، نیمه سینتاتیک و معدنی تقسیم میشود:

سینتاتیک

این آب صابون ها چون پایه شیمیایی مصنوعی دارند به آنها روغن های مصنوعی هم می گویند . روغن های مصنوعی به راحتی در آب سخت پخش می شوند . این مدل روغن حل شونده نفش مهمی در جلوگیری از رشد باکتری ها هم دارد. مدل سینتاتیک آب صابون ماندگاری و خاصیت پاک کنندگی بالاتری دارد. که میتوان روغن های روانکاری مورد استفاده در نورد های سرد  خط تولید  شرکت های فولاد را نام برد.

نیمه سینتاتیک

معمولا در آب صابون های نیمه سینتاتیک حجم زیادی از محلول امولسیون  آب می باشد و روغن درصد کمتری از ترکیب را شامل میشود. که از این مدل بعنوان مثال برای روغنکاری دستگاه های برش CNC استفاده میشود.

آب صابون معدنی

معمولا در آب صابون های معدنی بالاترین میزان روغن را در بین دسته بندی های گفته شده داریم و پایه آن  ها روغن های معدنی می باشند.از ویژگی آن ها قیمت ارزان تر، روانکاری بیشتر را می توان نام برد.

روش هایی برای تشخیص نوع آب صابون 

تست رقت

با افزودن آب به امولسیون روغن در آب ، همچنان که آب ماده پراکندگی است ، پایدار خواهد ماند ، اما با افزودن روغن ، به دلیل غیرقابل مخلوط شدن روغن و آب ، بی ثبات می شود. به همین ترتیب ، امولسیون آب در روغن می تواند با آب رقیق شود و همچنان پایدار باشد ، اما با افزودن روغن بی ثبات می شود.

آزمون رسانایی

در این آزمایش امولسیون بین ۲ الکترود نگه داشته شده و یک لامپ به مدار وصل شده است که در نمودار نشان داده شده است. امولسیون  روغن در آب همانطور که آب برق را هدایت می کند باعث انتقال الکتریسیته می شود اما آب در روغن  برق را انتقال نمی دهد.

آب صابون

امولسیون یا روغن حل شونده

به مخلوط دو مایع که قابلیت حل شدن در همدیگر رو نداشته باشند و در صورت هم خوردن، بعد از مدتی مجدد دو فاز شده و از هم جدا شوند را امولسیون میگویند . که برای پایداری ترکیب آنها از امولسیفایر استفاده میشود که در ادامه توضیح داده خواهد شد. در امولسیون ها یکی از این دو بصورت قطرات ریز در دیگری پراکنده میگردد. در این نوع ترکیبات مایعی که در فاز دیگر پخش میشود فاز پراکنده و مایع دیگر که احاطه کننده است فاز پیوسته نامیده میشود که آب صابون مثال بارز این نوع امولسیون می باشد اما در حالت برعکس که آب فاز پخش شونده و روغن فاز پیوسته داشته باشد هم وجود دارد که مثال بارز آن می توان نفت را نام برد.  یک تصور غلط  رایج در اینترنت در رابطه با امولسیون ها وجود دارد این است که  امولسیون را برخی همان کلوئید تعریف کرده اند در حالی که امولسیون زیر مجموعه ای ازکلوئید ها به حساب می آید .زمانی به یک مخلوط امولسیون گفته میشود که که هر دو فاز آن در حالت مایع قرار داشته باشد.

نوری که از ترکیبات امولسیونی عبور میکند با توجه به میزان غلظت امولسیون ها دچار پراکندگی متفاوتی میشود به همین منظور رنگ سفید امولسیون یا روغن حل شونده به معنای یکسان بودن پراکندگی نور در آن می باشد.

همینطور اگر امولسیون رقیق تر باشد فرکانس های بالاتر نور بیشتر دچار پراکندگی شده و امولسیون به رنگ آبی دیده خواهد شد که این خاصیت به اثر تیندال هم معروف می باشد. . و اگر امولسیونی غلیظ باشد تحت تاثیر طول موج های بلندتر قرار میگیرد و رنگ آن زرد دیده میشود.

باتوجه به هدف استفاده از  امولسیون شما غلظت آن را میتوانید تغییر دهید بطور مثال در فرآیندهایی که هدف جلوگیری از زنگ زدگی قطعه کار و ابزار برش و تراش می باشد باید به آب صابون خود درصد بیشتری روغن اختصاص دهید. و همینطور در فرآیندهایی  که از آن بیشتر برای هدف خنک کاری استفاده میشود میتوان از  امولسیون رقیق تری استفاده کرد.

در امولسیون ها 4 نوع ناپایداری وجود دارد.

لختگی

ته نشینی یا خامه ای شدن

انعقاد

تکامل استوالد

امولسیفایر

نگهداری از روغن های امولسیون شونده

روغن های حل شونده معمولا قیمت زیادی دارند و عدم نگهداری و استفاده درست از آن میتواند علاوه بر آسیب زدن به ماشین الات و قطعه بار مالی زیادی را برای مصرف کننده داشته باشدو بهمین منظور شرکت کیمیاگران بهزیست مقاله را جهت نگهداری و استفاده صحیح از روغن اموسیون شونده تهیه کرده که مطالعه کردن آن را به شما توصیه میکنیم.

امولسیفایر یا عوامل امولسیون کننده

برای اینکه ترکیب آب و روغن ایجاد و پایدار بماند از ترکیباتی به نام امولسیفایر برای تثبیت پایداری به امولسیون ها اضافه میشود.  امولسیفایر ها در آب صابون ترکیباتی هستند که دارای انتهای آب دوست (قطبی ) و یکسر آب گریز ( غیر قطبی ) هستند. در نتیجه امولسیفایر ها هم در آب و هم در روغن محلول هستند.

آب صابون

امولسیفایرها بین فاز پراکنده و پیوسته یک لایه تشکیل میدهند و مانع از انعقاد ذرات روغن در آب می شوند.

فقط درصد آب و روغن نمیتواند بیانگر این باشد که یک امولسیون محلول در آب است یا محول در روغن، علاوه بر آن بستگی به این دارد که کدامیک از این دو فاز می تواند بیشتر امولسیون کننده را حل کنند. اگر امولسیفایر در آب محلول تر باشد روغن محیط پراکندگی و آب پیوسته میشود که  آن امولسیون را محلول در آب می گویند و همینطور اگر امولسیفایر در روغن بیشتر حل شود آب محیط پراکندگی و روغن پیوسته میشود که امولسیون را محلول در روغن می گویند.

آب صابون

محصولات مرتبط

ارسال شده در تاریخ : می 1, 2017

اشتراک گذاری